Δικαιώματα του παιδιού και συμβόλαιο στο σχολείοΦέτος συνδύασαμε ένα πρόγραμμα με τα Δικαιώματα του παιδιού και το Συμβόλαιο με κανόνες της τάξης ή γενικότερα του σχολείου. Πιστεύουμε πως τα παιδιά είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τα
δικαιώματά τους, ώστε να καταλάβουν και τις υποχρεώσεις τους.


 Αρχικά, ξεκινήσαμε με την αφήγηση του βιβλίου «Μαλάλα, ένα γενναίο κορίτσι» και «Ικμπάλ, ένα γενναίο αγόρι» του Jeanette Winter. Πρόκειται για δύο αληθινές ιστορίες δύο παιδιών από το Πακιστάν και τις συνθήκες ζωής τους. Όταν τελειώνει η ιστορία της Μαλάλα, ο δικός της χαρταετός συναντά εκείνον του Ικμπάλ, ενός αγοριού με παρόμοια ιστορία με τη δική της.

 Συζητήσαμε και σχολιάσαμε τα γεγονότα της ιστορίας και πως τα δύο κατάφεραν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε τα cartoon της Unicef για τα διακαιώματα των παιδιών παγκοσμίως. Πρόκειται για πολύ μικρά κινούμενα σχέδια που δείχνουν εύστοχα και περιεκτικά αυτό που τα παιδιά οφείλουν να γνωρίζουν.

 Εδώ θα βρείτε ολόκληρη τη λίστα.

 

 Ύστερα, παρουσίασαμε στα παιδιά τη Διεθνή Σύμβαση όπως αναφέρονται στο Συνήγορο του παιδιού με μια μικρή παρουσίαση. Δεν περιέχει όλα τα άρθρα, γιατί είναι πολλά, αλλά τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να ανατρέξουν στη σελίδα και να τα διαβάσουν μόνα τους.

 Αφού, τελικά, αναλύσαμε τα δικαιώματα ήρθε η ώρα για να μιλήσουμε για τις υποχρεώσεις μας στο σχολείο με την ερώτηση «Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς ώστε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων μας;» 

 Τέλος, φτιάξαμε μια αφίσα με τεχνική στένσιλ σε χαρτί του μέτρου και υπογράψαμε με τις παλάμες μας. Χρησιμοποιήσαμε γράμματα ειδικά σχεδιασμένα για αυτή την τεχνική, τα κόψαμε και σχηματίσαμε τις λέξεις που θέλαμε. Βάψαμε το εσωτερικό τους με τέμπερες και βουτήξαμε το χέρι μας σε ένα πιάτο με χρώμα και φτιάξαμε τη σφραγίδα μας.

Διαβάστε Επίσης:

0 Σχόλια