12/10/16

Μουσείο Τυπογραφίας



Την Τρίτη 11/10/2016 επισκεφτήκαμε το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο αφιερωμένο στην Τυπογραφία, την τέχνη που άλλαξε τη ροή της ιστορίας, το οποίο βρίσκεται στα Χανιά
, λίγο πριν την είσοδο της πόλης, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο Μουσείο που μέσα από την ξενάγηση “αφηγείται” διαδραστικά, (συμμετοχή επισκεπτών, σχετικά βίντεο) πως ξεκίνησε και πως αναπτύχθηκε η σπουδαιότερη – ίσως- εφεύρεση του ανθρώπου, η Τυπογραφία. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης μικροί και μεγάλοι είχαμε την ευκαιρία να τυπώσουμε στα παλιά πιεστήρια.



Οι μικροί μας μαθητές συμμετείχαν σ'ένα πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της μουσειακής εκπαίδευσης για την Αειφορία και είναι βασισμένο στο παραμύθι “Τ’ αποτυπώματα μίας κουκίδας…” που η γνωστή συγγραφέας παιδικών παραμυθιών και μουσικός Μάρω Θεοδωράκη έγραψε ειδικά για το Μουσείο Τυπογραφίας. Τί είναι μουσείο; Και πώς “ταξιδεύουμε στον χρόνο” περνώντας τις πόρτες του; Ποια είναι τα “υλικά” της τυπογραφίας; Πως και γιατί τυπώνουμε; Μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού τα παιδιά γνωρίζουν το μουσείο και την τέχνη της τυπογραφίας.








 Οι μεγαλύτεροι παρακολούθησαν ένα βιωματικό πρόγραμμα με τίτλο “Μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει” που επιδιώκει να δώσει απαντήσεις σε αυτά, αλλά και σε άλλα ερωτήματα και να μάθει τα παιδιά τα επαγγέλματα του δημοσιογράφου και του τυπογράφου με δράσεις, ξενάγηση, βίντεο και συζήτηση. Κατά την διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά έφτιαξαν την δική τους εφημερίδα, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και τύπωσαν σε αυθεντικό τυπογραφικό μηχάνημα του 1835! Επίσης παρακολούθησαν ένα μικρό βίντεο, με την λειτουργία του σύγχρονου τυπογραφείου των “Χανιώτικων Νέων”.