21/11/17

Παγκόσμια ημέρα Δικαιωμάτων του παιδιού


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας υποδεχθήκαμε στο σχολείο δύο κυρίες. 

Η πρώτη ήταν η κ. Νεκταρία, μαμά μαθήτριας, η οποία είχε ετοιμάσει μαζί με την κόρη της να μας αφηγηθούν το παραμύθι "Η κούκλα που ταξίδευε στον κόσμο" της Αλεξάντρας Μιτσιάλη. Ένα βιβλίο με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού και κυρίως την παιδική εργασία.



Η μαμά αφηγήθηκε το παραμύθι και η μικρή μας το έκανε εικόνα με παντομίμα και με διάφορες κατασκευές που είχε φτιάξει, όπως οι πεταλούδες και οι σταγόνες.

Επίσης, ανέλαβε να υποδυθεί τα παιδιά του βιβλίου, διαβάζοντας τις σκέψεις τους.


Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση για κατανόηση της ιστορίας του βιβλίου. Μιλήσαμε για τα κοριτσάκια της ιστορίας, για τα δικαιώματά τους και κατ'επέκταση για τα δικαιώματα όλων των παιδιών.


Μετά την επεξεργασία του παραμυθιού, συστήσαμε στα παιδιά την επόμενη κυρία που μας επισκέφτηκε. Η Σοφία Βασιλειάδου, είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών και ασχολείται κυρίως με τη συντήρηση υφασμάτων, αλλά και με το σχεδιασμό και τη δημιουργία αξεσουάρ και διακοσμητικών για ενήλικες και παιδιά. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το επάγγελμά της.

Έπειτα, αναφέραμε στα παιδιά το λόγω της επίσκεψής της. Η Σοφία, λοιπόν, ήρθε να μας δείξει πως να φτιάξουμε μόνοι μας τις δικές μας κούκλες.


Το πρώτο βήμα ήταν να γεμίσουμε τα υφάσματα με πολυεστερικό Konforel μπιλάκι και ύστερα να ράψουμε, ώστε να φτιάξουμε το μαξιλαράκι.



Ύστερα, προσθέσαμε τα υπόλοιπα στοιχεία για την κούκλα μας με τσόχα, κλωστές και κουμπιά. Την διακοσμήσαμε όπως άρεσε στον καθένα, είτε κολλώντας τα ή ράβοντας τα.

Οι δημιουργίες των παιδιών ήταν πρωτότυπες και καταπληκτικές. 



Ευχαριστούμε πολύ την κ. Νεκταρία, την Όλγα και την κ. Σοφία για αυτή την υπέροχη ημέρα που μας χάρισαν.