4/2/17

Επίσκεψη στο Διαδραστικό Μουσείο Κινηματογράφου




Την Τρίτη 31/01/2017 επισκεφθήκαμε το Διαδραστικό Μουσείο Κινηματογράφου στην Κίσσαμο.
Το μουσείο βρίσκεται σε ειδική αίθουσα στο Τεχνικό Λύκειο Κισσάμου με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Ευάγγελο Βλησίδη.

Εκεί οι μαθητές παρατήρησαν από κοντά ειδικές μηχανές που χρησιμοποιούσαν για την παραγωγή κινούμενης εικόνας.

Την πρώτη κινούμενη εικόνα "Το άλογο-δρομέας"



Πότε άρχισαν οι άνθρωποι να προσπαθούν να αποδώσουν κίνηση με στατικές εικόνες. Από την εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν σε σπηλιές ζωγραφίζουν εικόνες που δίνουν την εντύπωση της κίνησης. Ένα αγριογούρουνο με 8 πόδια ζωγραφισμένο στον τοίχο έμοιαζε να τρέχει, όταν φωτιζόταν από μια εστία φωτιάς μέσα στη σπηλιά!


Το ζωοτρόπιο




Το πραξινοσκόπιο




Το φαινακιστοσκόπιο


Το θαυματοτρόπιο



Ο μαγικός φανός

Ο Μαγικός Φανός είναι ο πρόδρομος του προβολέα σλάιντς (slides), όπου μικρές εικόνες ζωγραφισμένες σε μικρά κομμάτια γυαλιού (και αργότερα φωτογραφικά αποτυπωμένες σε ζελατίνες) προβάλλονται με φως (αρχικά με κερί και μετά με λαμπτήρα) μέσα από έναν φακό.


Το φιλοσκόπιο (flip book)

Τα μικρά βιβλιαράκια που με τον αντίχειρα στρίβουμε γρήγορα τις σελίδες και βλέπουμε σκιτσάκια να κινούνται.  


Και φτιάξαμε και τα δικά μας!!!


Αφού παίξαμε αρκετά με τις κατασκευές, τέλος παρακολουθήσαμε ασπρόμαυρη ταινία μικρού μήκους με παλιά μηχανή προβολής, αλλά και από τα πρώτα έγχρωμα κινούμενα σχέδια.




Καθώς η επίσκεψή μας έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος κινηματογράφου και φωτογραφίας "Μια κάμερα, πολλές ιστορίες" που υλοποιείται αυτή τη χρονιά στο σχολείο μας, δε θα μπορούσε να λείψει εκείνη την ημέρα και η προβολή ταινίας. Όταν επιστρέψαμε στο σχολείο παρακολουθήσαμε ένα καινούριο κινούμενο σχέδιο με τίτλο "Η κόκκινη χελώνα", το οποίο συγκίνησε τα παιδιά.