Μάθημα γιόγκαΤην Παρασκευή 3/2/2017 επισκέφθηκε το σχολείο μας η δασκάλα γιόγκα Ναταλία Παρθενίου.


Διαλέξαμε τη γιόγκα καθώς είναι μια δυναμική τεχνική που βοηθά το παιδί να κινεί το σώμα του με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνεται όμορφα. Πολλές ασκήσεις έχουν προέλθει από στάσεις ζώων και φέρουν τις αντίστοιχες ονομασίες. Tα παιδιά τις λατρεύουν και θέλουν να τις μιμηθούν, αφού όχι μόνο διασκεδάζουν, αλλά γυμνάζουν κυρίως τη σπονδυλική στήλη.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα, διεγείροντας και τονώνοντας το νευρικό σύστημα και βελτιώνοντας τη συγκέντρωση, με ειδικές ασκήσεις απλού διαλογισμού. Σε ένα φυσιολογικό παιδί η γιόγκα κάνει το σώμα του περισσότερο ανθεκτικό και του δίνει μεγάλη ευλυγισία, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος των ατυχημάτων (σπασίματα, στραμπουλήγματα, θλάσεις).

Mέσα από τη γιόγκα μαθαίνει να κατευθύνει τη σκέψη του σε ένα συγκεκριμένο πράγμα που του υποδεικνύει ο δάσκαλος. Mπορεί να είναι ο χτύπος της καρδιάς του ή τα δάχτυλα των χεριών του, η διήγηση ενός όμορφου παραμυθιού ή το άκουσμα μιας όμορφης μελωδίας. Έτσι, σχεδόν ασυνείδητα, μαθαίνει σιγά-σιγά να συγκεντρώνεται.

H γιόγκα δεν είναι μια ανταγωνιστική δραστηριότητα, όπως τα σπορ που απαιτούν να ξεπεράσεις και τον εαυτό σου και κυρίως τον άλλον. H ανταγωνιστικότητα αυτή της δυτικής άσκησης εγγράφεται στο ανθρώπινο σώμα. H γιόγκα, σαν γνήσιο «παιδί» της Aνατολής, θέλει να απελευθερώσει το σώμα και την ενέργειά του με τις ήπιες τεχνικές που μαθαίνουν την αυτοπειθαρχία χωρίς την καταπίεση των ρεκόρ. Για τα παιδιά, αυτό είναι εξαιρετικά καλό, αφού τα μαθαίνει να κυριαρχούν στο σώμα τους, χωρίς να συγκρίνονται με άλλους. Aυτή η επιτυχία τα κάνει να νιώθουν αυτοεκτίμηση, σεβασμό για τον εαυτό τους και τους άλλους.

Πηγή: www.vita.gr

Το μάθημα γιόγκα που συμμετείχαμε εμείς ήταν ειδικά διαμορφωμένο για τα παιδιά.

Στην αρχή κάναμε μερικές ασκήσεις εκτόνωσης και διάτασης.Στη συνέχεια, ακολούθησαν παιχνίδια αναπνοών, εμπιστοσύνης και χαλάρωσης.
Το μάθημα συνόδευε ένα υπέροχο κρουστό μουσικό όργανο με νότες, το Hang Drum (COD), το οποίο κέντρισε έντονα το ενδιαφέρον των μαθητών. Όταν τελειώσαμε το μάθημα, μας μίλησαν για το όργανο αυτό και ένα-ένα τα παιδιά έπαιξαν απολαυστικές μελωδίες.


Ήταν μια συγκινητική μέρα, με συνδυασμό το παιχνίδι και τη φαντασία. Μαζί με τους μαθητές ανακαλύψαμε το σώμα μας, τονώσαμε την εμπιστοσύνη μας στους άλλους και μοιραστήκαμε τα συναισθήματά μας. Διαβάστε Επίσης:

0 Σχόλια