3/11/18

Το σχολείο μας μέσα στο χρόνο


"Το σχολείο μας μέσα στο χρόνο" είναι μια εργασία των μαθητών της Γ' τάξης, συνδέοντας την 1η ενότητα του μαθήματος της Γλώσσας, το πρόγραμμα φωτογραφίας και κινηματογράφου ως εργαλεία δημιουργικής γραφής "Μια κάμερα, πολλές ιστορίες" και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.


Αφορμή στάθηκε το ενδιαφέρον των παιδιών να μάθουν για το πότε χτίστηκε το σχολείο. Με τη βοήθεια του υλικού που μας έδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, φτιάξαμε τη χρονολογική σειρά των γεγονότων μέσω φωτογραφιών. Οι μαθητές έγραψαν τις δικές τους λεζάντες, ανακάλυψαν πως ήταν το σχολείο τότε και, μέσω μαθηματικών πράξεων, πόσα χρόνια πέρασαν από τη χρονολογία που χτίστηκε ή από τις διάφορες χρονολογίες που είχαν οι φωτογραφίες.



Στη συνέχεια, περιέγραψαν γραπτά το σχολείο τότε, σήμερα, αλλά και πώς το ονειρεύονται στο μέλλον, το οποίο και ζωγράφισαν.

Είχαμε την ευκαιρία να καλέσουμε στο σχολείο τον παππού ενός μαθητή, ο οποίος φοιτούσε στο σχολείο περίπου τις χρονιές 1957-1963. Οι μαθητές, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου, πήραν συνέντευξη, η οποία είχε τη μορφή της προφορικής ιστορίας. Μας μίλησε για τη δική του εμπειρία από το σχολείο, αλλά και για τη χρήση του κτιρίου στα χρόνια της κατοχής, σύμφωνα με αυτά που γνώριζε. Ύστερα, τα παιδιά, με την τεχνική του stop-motion, δημιούργησαν σκηνές της συνέντευξης που τους έκαναν εντύπωση.



Στη διάρκεια ενασχόλησης μας με τα γεγονότα της επετείου, οι μαθητές έγραψαν ημερολόγιο. Χωρίσαμε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες, πριν τον πόλεμο, κατά τη διάρκεια του πολέμου και στη λήξη του. Φαντάστηκαν πως ζούσαν εκείνες τις περιόδους στο χωριό και έγραψαν στο ημερολόγιο τους τις εμπειρίες και τα συναισθήματα τους σε σχέση με το σχολείο.




Μέρος της εργασίας, ήταν και το απόσπασμα από το βιβλίο "Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" της Άλκης Ζέη στο Ανθολόγιο της Γ'-Δ' τάξης, με το οποίο αναφερθήκαμε περισσότερο στα χρόνια της κατοχής και συγκρίναμε το σχολείο του Πέτρου με το δικό μας.


Τέλος, δημιουργήσαμε άλμπουμ με τις εργασίες τους. Το βίντεο προβλήθηκε στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.




Το Δημοτικό Σχολείο Βατόλακκου για τη συνέντευξη - προφορική ιστορία και τη συνολική εργασία απέσπασε ειδικό βραβείο στον 5ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημοσιογραφίας 2019 "Τύπος και Ουσία".