19/6/17

Μία κάμερα, πολλές ιστορίες


Τη σχολική χρονιά 2016-2017 υλοποιήθηκε στο σχολείο μας το πρόγραμμα Φωτογραφίας και Κινηματογράφου ως εργαλεία δημιουργικής γραφής "Μία κάμερα, πολλές ιστορίες".
Το πρόγραμμα έγινε στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης και από τις δύο εκπαιδευτικούς και συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου.

Στόχος του προγράμματος ήταν οι μαθητές να χρησιμοποιήσουν την κάμερα για να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα. Να παράγουν οπτικοακουστικό περιεχόμενο και να το χρησιμοποιήσουν σε δραστηριότητες δημιουργικής γραφής (κόμικ, ημερολόγιο, αφηγηματική ιστορία, σενάριο).  

Στο κομμάτι του Κινηματογράφου, οι μαθητές δημιούργησαν ντοκιμαντέρ, οποίο προβλήθηκε στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου και ταινίες μικρού μήκους, μία στο πλαίσιο του εργαστηρίου και μία σε συνεργασία με το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Χανίων (Cineμαθήματα). Για τη δημιουργία των ταινιών, οι μαθητές έμαθαν να γράφουν σενάριο και να φτιάχνουν storyboard. 

Επιπλέον, το πρόγραμμα περιελάμβανε παραμύθι και δραστηριότητες σχετικές με τον κινηματογράφο, προβολή παρουσίασης για την ιστορία του κινηματογράφου, προβολές ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους σε συνδυασμό με την εκμάθηση της κινηματογραφικής αφήγησης και των εκφραστικών μέσων. Επίσης, έγιναν προβολές ταινιών στο σχολείο με τη συμμετοχή των γονέων. 
https://dimvatolakos.blogspot.gr/2017/05/blog-post_23.html
https://dimvatolakos.blogspot.gr/2016/12/blog-post_6.html

Στο κομμάτι της Φωτογραφίας, ο μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν τεχνικές και κανόνες της φωτογραφίας και να κάνουν πρακτικά μαθήματα. Να φτιάξουν τη δική τους φωτογραφική μηχανή (φυσικά στ΄δημοτικού: ενότητα «φως»), να γράψουν ιστορίες με αποφασιστικές στιγμές και ημερολόγια, να φτιάξουν κολλάζ με πορτρέτα και να συνδυάσουν φωτογραφία και ζωγραφική. 

Επιπλέον, δημιούργησαν το δικό τους timelapse και διοργάνωσαν εκθέσεις φωτογραφίας. 
Τέλος, συνδύασαν φωτορεπορτάζ και συγγραφή άρθρων, τα οποία δημοσιεύτηκαν στη σχολική τους εφημερίδα

Οι επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων  (https://dimvatolakos.blogspot.gr/2016/10/blog-post.html), στο Διαδραστικό Μουσείο Κινηματογράφου στη Κίσσαμο και στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου για να παρακολουθήσουμε την προβολή του ντοκιμαντέρ μας, αλλά και άλλων ταινιών μικρού μήκους στο πλαίσιο της "Άνοιξης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας"

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στη γιορτή λήξης του σχολικού έτους με έκθεση φωτογραφίας, μουσικοκινητικό θεατρικό δρώμενο με τίτλο "Φωτογράφε, τράβα μια φωτογραφία" και προβολή της ταινίας μικρού μήκους. 


Αξιολόγηση του προγράμματος 

Από την έναρξή του το πρόγραμμα φάνηκε να ελκύει το ενδιαφέρον των παιδιών και ο αρχικός σχεδιασμός του εμπλουτίστηκε με πολλά στοιχεία. Πλεονεκτήματά του ήταν η χρήση τεχνολογίας από τα παιδιά και η δυνατότητα να συνδυαστεί με άλλα προγράμματα και δράσεις του σχολείου (Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας, Σχολική Εφημερίδα). 
Σημαντική δυσκολία ήταν η αδυναμία του σχολείου να παρέχει κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό στα παιδιά (φωτογραφικές μηχανές). Ωστόσο το πρόγραμμα αγαπήθηκε από παιδιά και γονείς και ολοκληρώθηκε με επιτυχία.