26/12/17

Με μια βαλίτσα...Βιωματική δράση για το προσφυγικό


Την Παρασκευή 22/12/2017 επιλέξαμε να επισκεφτούμε το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στα Χανιά για να παρακολουθήσουμε το βιωματικό πρόγραμμα "Με μια βαλίτσα" με θέμα το προσφυγικό.


Ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Κέντρου Κοινότητας Δήμου Χανίων, με την υποστήριξη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Χανίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, διοργανώνουν από την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2017 έως το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κολοβού με τίτλο «Τα παιδιά που πέρασαν θάλασσα και το παιχνίδι με τις μάσκες»

Μάσκες, που έφτιαξαν παιδιά και έφηβοι - πρόσφυγες, καθώς και σχετικές φωτογραφίες του Νίκου Κολοβού, που απεικονίζουν το συνολικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου μάσκας, που υλοποίησε το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων ‘Σχιστό’ και ‘Ελληνικό ΙΙΙ’.

Αρχικά, περιηγηθήκαμε στο χώρο και παρακολουθήσαμε την έκθεση φωτογραφίας, η οποία έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στα παιδιά.


Ύστερα, καθίσαμε σ'ένα κύκλο ώστε να γνωριστούμε με την κ.Κατερίνα και την κ. Ελένη, οι οποίες έχουν αναλάβει τις βιωματικές δράσεις για τα παιδιά. 



Στο πρώτο παιχνίδι χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα καλούνταν να φτιάξει μία πολιτεία με τουβλάκια. 


Η δεύτερη ομάδα καλούνταν να πάρει τουβλάκια και από μακριά να τα πετάει στοχεύοντας την πολιτεία της πρώτης ομάδας, με σκοπό να τη χαλάσει. Ένα παιχνίδι, το οποίο ανέδειξε, σε πρώτη βάση από την πρώτη ομάδα, το θυμό και ταυτόχρονα τη λύπη που αισθάνονται οι άνθρωποι όταν καταστρέφονται οι πολιτείες τους από τους πολέμους. 

Αφού συζητήσαμε τα συναισθήματα που μας προκάλεσε αυτό το παιχνίδι, παρακολουθήσαμε και επεξεργαστήκαμε ένα μικρού μήκους animation με τίτλο "Η Μαλάκ και η βάρκα".  Μία αληθινή ιστορία ενός κοριτσιού που φεύγει από τη Συρία με μια βάρκα. 


Στη συνέχεια, γράψαμε σε χαρτάκια συναισθήματα και σκέψεις που θα είχαμε αν ήμασταν στη θέση αυτού του κοριτσιού και τα βάλαμε σε μια βαλίτσα. Μερικά παιδιά επέλεξαν να ζωγραφίσουν και τι θα έπαιρναν σε αυτή τη βαλίτσα μαζί τους.


Στο τέλος, ακούσαμε μία υπέροχη ιστορία από το βιβλίο "Το ταξίδι" της Φραντσέσκα Σάννα

Είναι ένα ταξίδι παιδιών, μόνων ή πλάι στους γονείς τους, για τόπους όπου δε θα φοβούνται πια. Για τόπους όπου η θάλασσα δεν ξεβράζει σωσίβια αλλά επιπλέουν μπρατσάκια και κουβαδάκια. Για τόπους όπου ο πόλεμος δεν παίρνει τον πατέρα σου κι η μάνα σου ανησυχεί λιγότερο για σένα και τα αδέρφια σου. Για τόπους που η μάνα σου δείχνει σε φωτογραφίες λέγοντας "θα πάμε εκεί, για να μη φοβόμαστε πια".


Η επιλογή της επίσκεψης αυτής, την τελευταία ημέρα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, είχε ως στόχο να τα παιδιά να θυμηθούν τους ανθρώπους αυτούς που πλέουν στα πελάγη του φόβου. Να επαναφέρουμε στις σκέψεις τους, ειδικά αυτές τις μέρες των γιορτών, την αγάπη, την ενσυναίσθηση και την κατανόηση

Ευχαριστούμε πολύ το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Χανίων για αυτή τη δράση.