23/12/17

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή & Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής

Την Τετάρτη 20/12/2017 πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη σχολική γιορτή μας.
Τις προετοιμασίες όμως τις είχαμε ξεκινήσει από τις προηγούμενες ημέρες! Εκτός από τις πρόβες μας, φτιάξαμε μπισκότα, τα οποία θα κερνάγαμε την ημέρα της γιορτής.


Για αυτή τη δράση υποδεχτήκαμε στο σχολείο τη σεφ Γιώτα Τσουνάπη και στήσαμε μαζί της ένα εργαστήρι ζαχαροπλαστικής


Ζυγίσαμε τις ποσότητες, κοσκινίσαμε τη ζάχαρη άχνη, σπάσαμε αυγά, ξύσαμε λεμόνια και πορτοκάλια, ζυμώσαμε και απλώσαμε τη ζύμη με πλάστη.





Στο τέλος, με χριστουγεννιάτικα σχήματα κουπάτ φτιάξαμε τα μπισκότα και τα δώσαμε στο φούρνο μας για να μας τα ψήσουν.


Την επόμενη ημέρα στη γιορτή, φτιάξαμε ζεστή σοκολάτα και τη σερβίραμε σε όλους τους καλεσμένους μας μαζί με τα μπισκότα. Ύστερα τους είπαμε ένα παραμύθι.


Με τα παιδιά διαβάσαμε και ετοιμάσαμε το παραμύθι "Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο δώρο" της Βαρβόγλη Λίζας. 

“Η Λαλίνα μετράει τις μέρες για τα Χριστούγεννα. Φέτος δε θα πάρει μόνο δώρα από τους δικούς της, αλλά θα προσφέρει κι αυτή. Έτσι, η χαρά της είναι διπλή. Χωρίς να χάνει χρόνο, αρχίζει να σημειώνει σ’ ένα χαρτί τι θα χαρίσει στον αδελφό της, στη μαμά, στον μπαμπά και στον παππού. Τι να διαλέξει όμως για τη γιαγιά που είναι μακριά και δε θα έρθει να περάσει μαζί τους τις γιορτές; Πρέπει να είναι κάτι πολύ ξεχωριστό που θα τη γεμίσει χαρά. Κάτι σαν μια μεγάλη αγκαλιά και δυο γλυκά φιλιά. Ένα τέτοιο δώρο, όμως, δεν μπαίνει σε κουτί. Πως θα το στείλει με το ταχυδρομείο;”

Όλα τα παιδιά ανέλαβαν να αφηγηθούν την ιστορία, αλλάζοντας τη φωνή τους σε γυναικεία, αντρική ή παιδική, ανάλογα με το κείμενο. Ένα κοριτσάκι υποδυόταν τη Λαλίνα με παντομίμα και πολλές φορές συμμετείχε στην αφήγηση λέγοντας τα λόγια της. 


Καθ'όλη τη διάρκεια της αφήγησης, η δασκάλα του ολοήμερου συνόδευε τα παιδιά παίζοντας απαλές χριστουγεννιάτικες μελωδίες στο αρμόνιο. 



Πριν ολοκληρωθεί η ιστορία, η πρωταγωνίστριά  μας παρότρυνε τους συμμαθητές, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο να τη βοηθήσουν να φτάσει το δώρο της στον παππού της, που βρισκόταν στο πίσω μέρος. Τα παιδιά μετέφεραν την αγκαλιά στους γονείς και οι γονείς και οι υπόλοιποι καλεσμένοι στον παππού. Αυτό ήταν και το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο δώρο των παιδιών.

Ύστερα, με διάφορα μουσικά όργανα είπαν τα κάλαντα. 

Περιμένοντας τον Αϊ Βασίλη...που θα έφερνε τα δώρα στα παιδιά, φάγαμε τις αλμυρές και γλυκές δημιουργίες των γονιών του σχολείου. 

Στο τέλος, βγήκαμε όλοι μαζί και είπαμε τα κάλαντα στο χωριό και στα γύρω καταστήματα.




Ήταν για όλους μια όμορφη και συγκινητική βραδιά, γεμάτη αγάπη και γέλια. 


Ευχαριστούμε τη Γιώτα Τσουνάπη που μας βοήθησε και τους γονείς που είναι δίπλα στο σχολείο και το φροντίζουν.