6/12/16

Μεγάλοι υιοθετούν μικρούς



Τη Δευτέρα 5/12/2016 τα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου "υιοθέτησαν" τα μικρότερα. Πρόκειται για ένα θεσμό που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια και κυρίως τα παιδιά της Στ' τάξης
να "υιοθετούν" τους μαθητές της Α' τάξης. Εμείς βρισκόμαστε σε ολιγοθέσιο σχολείο και θελήσαμε να εμπλέκονται όλοι μαθητές στη διαδικασία αυτή. Τα μεγαλύτερα αναλαμβάνουν να τα προστατεύουν, να τα καθοδηγούν και να τα βοηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. 

Έτσι τα μικρότερα ξέρουν ότι μπορούν να απευθυνθούν και κάπου αλλού εκτός από τους δασκάλους του για οτιδήποτε τα απασχολεί. Και οι μεγάλοι μαθητές κρατούν συνεχώς τα μάτια τους ανοιχτά για οτιδήποτε μπορεί να χρειαστούν τα μικρά τους. Γιατί όμως χρειάστηκε να αυτή η "υιοθεσία"; Το τελευταίο διάστημα παρατηρήσαμε πως οι μεγάλοι είχαν την ανάγκη να δείχνουν στους μικρούς πως να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του σχολείου με σεβασμό στους υπόλοιπους και με βάση τις συμφωνίες. 

Επιπλέον, οι μικρότεροι έχουν την ανάγκη από καθημερινή βοήθεια σε θέματα διαχείρισης των σχέσεών τους. Οι μεγάλοι μαθητές δέχτηκαν με ενθουσιασμό την πρόταση αυτή και διάλεξαν το παιδί που θα ήθελαν να προσέχουν. Τους ετοίμασαν και ένα δώρο και τους έκαναν την πιο όμορφη έκπληξη.