6/12/20

Πώς να φτιάξεις μια ραδιοφωνική εκπομπή

 

Ράδιο Βατόλακκος 
 

Θέλετε να κάνετε δική σας ραδιοφωνική εκπομπή στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Ραδιόφωνο; Αν δεν το έχετε κάνει ως τώρα, ακούστε όποια εκπομπή θέλετε από το Ράδιο Βατόλακκος (δεν ισχύει η δωρεάν πρόσβαση μέσω δεδομένων κινητής τηλεφωνίας).

Πώς να προετοιμαστείτε

  • Διαλέξτε ένα θέμα που σας αρέσει πραγματικά. Παρακάτω θα βρείτε παραδείγματα και ερωτήσεις – οδηγούς. Μπορείτε να αλλάξετε τις  ερωτήσεις.
  • Αν θέλετε η εκπομπή να ακουστεί δε θα αναφέρετε κανένα όνομα ή επίθετο άλλου παιδιού
Στην εκπομπή σας μπορείτε:
  • να συνεργαστείτε με κάποιον συμμαθητή σας.
  • Να μιλήσετε για άλλους ενήλικες, τραγουδιστές, ηθοποιούς, αθλητές, επιστήμονες κ.λπ. Για τον εαυτό σας να πείτε μόνο το μικρό σας όνομα ή ένα ψευδώνυμο (π.χ. το όνομα ενός ήρωα παραμυθιού ή ταινίας ή ένα άλλο φανταστικό όνομα).
  • Να απαντήσετε εσείς στις ερωτήσεις γράφοντας ένα κείμενο. Ύστερα το διαβάζετε αρκετές φορές για να προετοιμαστείτε και όταν είστε έτοιμοι ή έτοιμες το ηχογραφείτε. Κατά την ηχογράφηση πρέπει ο λόγος σας να ακούγεται φυσικός.
  • Να πάρετε συνέντευξη από κάποιον.
  • Να βρείτε ένα ποίημα, ένα μικρό παραμύθι  ή  ένα απόσπασμα που σας αρέσει και έχει σχέση με το θέμα που διάλεξατε. Διαβάστε το και ηχογραφήστε το για να μπει στην εκπομπή σας.  
  • Στο ραδιόφωνο η μουσική είναι πολύ σημαντική. Διαλέξτε ένα τραγούδι που ταιριάζει με το θέμα σας για να ακουστεί στην εκπομπή ή ένα μουσικό κομμάτι χωρίς λόγια. 

 

Πώς να φτιάξετε τη δική σας ραδιοφωνική εκπομπή σε 5 βήματα  
 
Βρείτε μια συσκευή ηχογράφησης και προετοιμαστείτε να τη χρησιμοποιήσετε. 
  1. Καλωσορίστε τον κόσμο που θα σας ακούει και παρουσιάστε με λίγα λόγια τον εαυτό σας (ή την ομάδα σας) και το ραδιόφωνό μας (όνομα – ψευδώνυμο, σχολείο). Παράδειγμα: "Γεια σας! Είμαι η Τριανταφυλλένια από το Δημοτικό Σχολείο Βατόλακκου. Ακούτε το Ράδιο Βατόλακκος!"
  2. Κάνετε μια εισαγωγή στο θέμα. Παράδειγμα: "Σήμερα θα σας μιλήσουμε για το παγωτό."
  3. Μιλήστε μας για το θέμα αναλυτικά.
  4. Παρουσιάστε τη μουσική που διαλέξατε και βάλτε να παίζει. Παράδειγμα: "Και τώρα θα ακούσουμε το τραγούδι με τίτλο... Τη μουσική έγραψε ο... Τους στίχους έγραψε η..."
  5. Αποχαιρετήστε τον κόσμο που σας άκουσε. Παράδειγμα: "Ευχαριστούμε που ακούσατε το Ράδιο Βατόλακκος. Να είστε καλά!"
  Εδώ θα βρείτε ιδέες για θέματα και πώς να τα αναπτύξετε.