4/12/18

Επίσκεψη στο Ειδικό Σχολείο Κ.Α.Π.Ν.Κ.


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και σε συνδυασμό με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Εμένα με νοιάζει!" που διεξάγεται φέτος στο σχολείο μας, επισκεφτήκαμε το Ειδικό Σχολείο Κ.Α.Π.Ν.Κ.

Λίγες μέρες πριν, σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής του σχολείου, συζητήσαμε με τα παιδιά τι είναι το Ειδικό Σχολείο και ποιες κατηγορίες αναπηρίας υπάρχουν. Στη συζήτησή μας αναλύσαμε αρκετά τη στάση μας προς τα άτομα με αναπηρία.

Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με την Εθνική Παραολυμπιακή Ομάδα Boccia και τα παιδιά έπαιξαν το άθλημα.

Το Boccia είναι ένα δημοφιλές παραολυμπιακό άθλημα που θα μπορούσε να παρομοιαστεί ως μια παραλλαγή του bowling. Συμμετέχουν αθλητές με εγκεφαλική παράλυση, μυική δυστροφία η παράλυση στα τέσσερα άκρα.


Την ημέρα της επίσκεψης, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά. Μας ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου και μας σύστησαν σε όλους τους μαθητές/-τριες και το προσωπικό. Μάθαμε πως σ'ένα ειδικό σχολείο υπάρχουν δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, λογοθεραπευτές, νοσηλευτές και κοινωνικοί λειτουργοί για όλες τις ανάγκες των παιδιών. 

Έπειτα, συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων όπου αρχικά μας καλημέρισαν με ένα όμορφο τραγούδι και ύστερα παίξαμε όλοι μαζί αθλήματα, όπως το Boccia και το Ποδόσφαιρο Τυφλών.

Συνέχεια είχαν παιχνίδια για ενίσχυση της ομάδας και πολλά τραγούδια. 

Στο τέλος, μας πρόσφεραν δωράκια και κάρτες από το Χριστουγεννιάτικο παζάρι τους. 

Επιστρέφοντας το σχολείο, συζητήσαμε τις εντυπώσεις από την επίσκεψη αυτή. Αυτό που έμεινε χαρακτηριστικό στη μνήμη τους είναι πως γνώρισαν παιδιά που δεν διέφεραν σε τίποτα από εκείνα, καθώς όλοι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και αυτό είναι σεβαστό. Επιπλέον, χάρηκαν πολύ που έκαναν καινούριους φίλους και ήταν αρχή μιας όμορφης συνεργασίας. 

Τέλος, παρακολουθήσαμε το βραβευμένο μικρού μήκους κινούμενο σχέδιο "Cuerdas". Μία αληθινή ιστορία ανάμεσα σε δύο παιδιά, που αν και διαφορετικά, βρήκαν τον τρόπο να συνυπάρξουν και να γίνουν φίλοι, δείχνοντας πως οι διαφορές λύνονται μέσα από την προσπάθεια, τη θέληση και τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπό μας.  



Ευχαριστούμε πολύ το Ειδικό Σχολείο Κ.Α.Π.Ν.Κ. για τη φιλοξενία και ανυπομονούμε για την επόμενη συνάντησή μας.