16/3/18

Πρόσκληση - Γιορτάζοντας τις Φυσικές Επιστήμες


Το ΕΚΦΕ Χανίων και φέτος διοργανώνει τη γιορτή για τις φυσικές επιστήμες.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17/3 και την Κυριακή 18/3 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΓΕ.Λ. Ακρωτηρίου.
Το πρωινό μέρος, 10.00-14.00, περιλαμβάνει παρουσιάσεις πειραμάτων και κατασκευών από μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά και έκθεση δραστηριοτήτων της προσχολικής εκπαίδευσης.

Στην εκδήλωση της Κυριακής συμμετέχει και το σχολείο μας με το πείραμα "Μπουκαλό-φωνο" από την ομάδα "Οι τέσσερις φυσικοί".

Το πείραμα των μαθητών της Ε'-Στ' τάξης συνδυάζεται με το πρόγραμμα μουσικής που πραγματοποιείται φέτος με τίτλο "Οι μουσικές του κόσμου".

Αφού έφτιαξαν τα μπουκαλόφωνά τους, μετέδωσαν τη γνώση τους στους μικρότερους και έτσι στη γιορτή θα είμαστε όλοι εκεί να παίξουμε τα μουσικά κομμάτια που μάθαμε. 

Σας περιμένουμε όλους να γιορτάσουμε και να πειραματιστούμε!

Και επειδή μας αρέσει να μοιραζόμαστε τις ιδέες μας, διαβάστε παρακάτω τις οδηγίες "πως να φτιάξουμε ένα μπουκαλόφωνο" και φτιάξτε και εσείς το δικό σας.

"Πως να φτιάξουμε ένα μπουκαλόφωνο"


Παίρνουμε εφτά μπουκάλια για εφτά νότες ή οχτώ για μια οκτάβα. Τα πλένουμε καλά και ύστερα βάζουμε λίγο νερό στο πρώτο μπουκάλι. 
Παίρνουμε ένα κινητό που έχει εφαρμογή κουρδίσματος μουσικών οργάνων. Φυσάμε στο στόμιο του μπουκαλιού κρατώντας το κινητό κοντά. Στην οθόνη του κινητού φαίνεται το όνομα της νότας που παράγεται στο μπουκάλι. 



Μπορεί να χρειαστεί να βάλουμε ή να βγάλουμε νερό. Το ίδιο κάνουμε και με τις άλλες νότες. 

Πάνω σε αυτοκόλλητα γράφουμε το όνομα κάθε νότας και το κολλάμε στο σωστό μπουκάλι.

Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ησυχία στο χώρο όπου βρισκόμαστε, επειδή αλλιώς μπερδεύεται το κουρδιστήρι. Επίσης τα μπουκάλια μας είναι καλό να έχουν καπάκι για να μην εξατμιστεί το νερό. Αν θέλουμε χρωματίζουμε το νερό με νερομπογιά. Τοποθετούμε τα μπουκάλια σε σειρά: ΝΤΟ, ΡΕ ΜΙ, ΦΑ, ΣΟΛ, ΛΑ, ΣΙ, ΝΤΟ. Την ώρα που παίζουμε βγάζουμε το καπάκι. 

ΠΩΣ ΠΑΙΖΟΥΜΕ; 
Βάζουμε τα χείλη μας κοντά στο στόμιο του μπουκαλιού. Φυσάμε μέχρι ο ήχος του αέρα να μοιάζει με κόρνα καραβιού. Ακολουθούμε τις οδηγίες στις παρτιτούρες. 

ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ; 



Όταν φυσάμε στο στόμιο του μπουκαλιού βγαίνει αέρας απ’ το στόμα μας. Τότε ο αέρας που είναι μέσα στο μπουκάλι ταλαντώνεται και παράγει ήχο. Όσο περισσότερο αέρα έχει το μπουκάλι τόσο χαμηλότερη η νότα που παράγεται.