27/2/18

Μικροί εξερευνητές εν δράσει...Παίζοντας με τα πρωτόνια



Πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν; Τι είναι τα άτομα; Τι υπάρχει έξω από το δικό μας γαλαξία;
Αυτά και άλλα ερωτήματα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα STEAM "Μικροί εξερευνητές εν δράσει" που συμμετέχουν μαθητές της Β' και Γ' τάξης Δημοτικού. 
Το πρόγραμμα διεξάγεται σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Έφη Τσιάλου και την τάξης της Γ1 του 16ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Χανίων. Η δράση αυτή στηρίζεται στην πρωτοβουλία του πειράματος CMS του CERN  με τίτλο “Παίζοντας με τα Πρωτόνια” (Playing with Protons).

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να ανακαλύψουν το σύμπαν και κατ'επέκταση να κατανοήσουν τον κόσμο.

Επιμέρους στόχοι είναι οι μαθητές να βιώσουν την εμπειρία της απόλαυσης και της διασκέδασης μέσα από την φυσική κίνηση, την πειραματική διαδικασία και την παρατήρηση. Επιπλέον, να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για το σύμπαν και να ικανοποιηθεί η περιέργειά τους γύρω από τη δομή του. Τέλος, να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες με εκπαιδευτικό χαρακτήρα και να εκφράζονται ελεύθερα και δημιουργικά. 

Οι μαθητές ήδη έχουν καλύψει το μέρος της κοσμολογίας με παιγνιώδεις δραστηριότητες, όπως χειροτεχνίες, απλά πειράματα και θεατρικά παιχνίδια.

Έμαθαν και ζωγράφισαν τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang). Έφτιαξαν μοντέλα ατόμων και χημικών ενώσεων. 






Έγιναν οι ίδιοι οι πυρήνες των ατόμων και τα ηλεκτρόνια, αλλά και σώματα στερεά, υγρά και αέρια. 

Ανακάλυψαν το νόμο του Χάμπλ και τη διαστολή του σύμπαντος με μπαλόνια και γαλαξίες. 






Πειραματίστηκαν με τη βαρύτητα και έφτιαξαν τα δικά τους κοσμικά καπέλα και τα βιβλία των πλανητών. 


Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι το τέλος της χρονιάς, στο οποίο θα συμπεριληφθεί η Ρομποτική με τη δημιουργία μοντέλων σχετικών με το διάστημα και παραγωγή stop-motion.