3/10/17

Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού & Συνεργασία Σχολείων


Την Τρίτη 3/10/2017 με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού επισκεφθήκαμε το Δημοτικό Σχολείο Σκινέ-Φουρνέ.
Ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας κάλεσε να περάσουμε παρέα τη μέρα αυτή και να γνωριστούμε όλοι καλύτερα.

Η μέρα μας ξεκίνησε με ένα μεγάλο καλωσόρισμα από τους μαθητές, καθώς μας περίμεναν στην πόρτα του σχολείου. Το θέμα της ημέρας ήταν κυρίως τα παραολυμπιακά αθλήματα. Όλα είχαν την καθοδήγηση του γυμναστή και των δύο σχολείων, κ. Γιώργο Αικατερίνη.

Οι μικροί μας μαθητές έπαιξαν το παιχνίδι μπότσια, ένα παιχνίδι σχεδιασμένο για αθλητές με αναπηρία.



Το μπότσια παίζεται ατομικά, σε ζευγάρια ή σε ομάδες των τριών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ρίξουν οι παίκτες την πλαστική μπάλα τους (χρώματος κόκκινου ή μπλε) όσο πιο κοντά μπορούν στη λευκή μπάλα - στόχο που καλείται "jack". Η λευκή μπάλα ρίχνεται πρώτη, ενώ στη συνέχεια οι ομάδες ρίχνουν εναλλάξ τις μπάλες τους. Οι μπάλες προωθούνται με τα χέρια, τα πόδια, ή -εάν η αναπηρία του συμμετέχοντα είναι σοβαρή- με μία βοηθητική συσκευή. Στο τέλος του κάθε γύρου, ο διαιτητής μετράει την απόσταση που έχουν οι μπάλες των ομάδων από τη μπάλα - στόχο και δίνει ένα βαθμό για κάθε μπάλα που είναι πιο κοντά στη μπάλα στόχο από τη κοντινότερη μπάλα του αντιπάλου. Η ομάδα ή παίκτης με την υψηλότερη βαθμολογία είναι νικητής στο τέλος του αγώνα. 

 Ο αριθμός των γύρων και οι μπάλες που έχει στη διάθεσή της κάθε ομάδα εξαρτώνται από των αριθμό των συμμετεχόντων. Στο ατομικό παιχνίδι υπάρχουν 4 γύροι, και ο κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 6 μπάλες. Στο παιχνίδι με ζευγάρια, οι γύροι παραμένουν τέσσερις ενώ ο κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 3 μπάλες ανά γύρο. Όταν αγωνίζονται ομάδες των τριών, το παιχνίδι αποτελείται από έξι γύρους, ενώ κάθε παίκτης έχει στη διάθεσή του 2 μπάλες.

Οι μεγάλοι μαθητές στην αρχή έπαιξαν το παιχνίδι Γκολμπολ.
Το Γκόλμπολ (Goalball) είναι ένα ομαδικό άθλημα, σχεδιασμένο για τυφλούς αθλητές.



Οι συμμετέχοντες αγωνίζονται σε ομάδες των τριών, και προσπαθούν να προωθήσουν τη μπάλα προς το τέρμα της αντίπαλης ομάδας. Ο αγώνας αποτελείται από δύο ημίχρονα των 10 λεπτών. Όλοι οι παίκτες αγωνίζονται με δεμένα μάτια καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, έτσι ώστε οι παίκτες με μειωμένη όραση να αγωνίζονται ισότιμα με τους τυφλούς παίκτες. Σε κάθε παιχνίδι επιτρέπονται μέχρι τρεις αναπληρωματικοί.


Στη συνέχεια, εκπαιδευτικοί και μαθητές παίξαμε παρέα το βόλεϊ καθιστών.

Το άθλημα απαιτεί ένταση, αγωνιστικότητα, συνεργασία και στρατηγική από τους συμμετέχοντες. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αθλητές με κινητικές αναπηρίες (ακρωτηριασμό ή άλλη κινητική αναπηρία). Στην Πετοσφαίριση καθιστών οι αθλητές και αθλήτριες, μολονότι δεν κατατάσσονται σε κατηγορίες όπως στα άλλα αθλήματα, πρέπει να πληρούν τους όρους της ελάχιστης αναπηρίας. Οι αγώνες διεξάγονται μεταξύ δύο ομάδων σε κλειστό γήπεδο, σε αγωνιστικό χώρο διαστάσεων 10 x 6 μέτρων. Κάθε ομάδα αποτελείται από έξι βασικούς παίχτες, ενώ οι αναπληρωματικοί δεν ξεπερνούν τους έξι.



Όταν τελείωσαν τα παραολυμπιακά αθλήματα, ήρθε η ώρα του φαγητού. Όλοι οι μαθητές είχαν φέρει κολατσιό μεσογειακής διατροφής, όπως ελιές, παξιμάδια, τυρί, ντομάτες, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Τα συγκέντρωσαν όλα στα τραπέζια και μοιράστηκαν το γεύμα τους.



Όταν όλοι είχαν ξεκουραστεί, ήρθε η ώρα για ένα ακόμα παιχνίδι. Έφτιαξαν ομάδες και έπαιξαν, όλο χαρά, σκυταλοδρομία.


Ευχαριστούμε πολύ το Δημοτικό Σχολείο Σκινέ-Φουρνέ για την πρόσκληση αυτή. Η ημέρα αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε διαφορετικά αθλήματα και να αποκτήσουμε νέους φίλους.
Σας περιμένουμε και στο δικό μας σχολείο!