13/5/17

Εργαστήρι Ζωγραφικής με τη Χριστίνα Φοίτου


Την Παρασκευή 12/5/2017 επισκέφτηκε το σχολείο μας η ζωγράφος Χριστίνα Φοίτου,
η οποία πραγματοποίησε ένα δίωρο εργαστήρι ζωγραφικής με τη συμμετοχή όλων των μαθητών.

Η Χριστίνα Φοίτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αν και αρχικά σπούδασε παιδαγωγικά, συνέχισε τις σπουδές της στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Βενετίας, στη ζωγραφική με καθηγητή τον Riccardo Guarneri και στη χαρακτική με καθηγητή τον Mario Guadagnino, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα foitou.gr



Το πρώτο βήμα ήταν η γνωριμία μεταξύ τους. Ύστερα, απαραίτητη ήταν η χαλάρωση με ασκήσεις αναπνοής και αντίστοιχες ασκήσεις για το σώμα.




Ένα βασικό υλικό, που θα χρησιμοποιούσαν τα παιδιά ήταν, το κάρβουνο. Έτσι, η ζωγράφος τους έδειξε τεχνικές και τρόπους που μπορούν να τραβήξουν γραμμές ή να σβήσουν. 



Μετά, ζήτησε από τα παιδιά να χωριστούν σε ζευγάρια. Στο κάθε ζευγάρι, ο ένας θα χόρευε με τη μουσική ή θα έκανε διάφορες κινήσεις με το σώμα του, ενώ ο άλλος θα ζωγράφιζε στο τελάρο του τις κινήσεις αυτές με κάρβουνο. 


Στην αρχή, δυσκολεύτηκαν να κατανοήσουν ότι δε χρειαζόταν να ζωγραφίσουν όπως έβλεπαν τον άλλον, όπως δηλαδή έχουν συνηθίσει. Όταν όμως αφέθηκαν, κατάφεραν να απελευθερώσουν και τη δική τους κίνηση του χεριού, να "ανοίξουν" τις γραμμές τους και να νιώσουν τον παλμό του άλλου. 


Στη συνέχεια, συγκεντρώθηκαν γύρω από έναν μεγάλο καμβά. Εκεί, ζωγράφισαν με το ίδιο τους το σώμα. 



Ακούγοντας τη μουσική, βούταγαν μέσα στο καμβά και σχημάτιζαν τη δική τους κίνηση, είτε με κάρβουνο είτε με χρώμα. 




Το αποτέλεσμα ήταν, φυσικά, να λερωθούν, να διασκεδάσουν και να ξεφύγουν από κάθε τι συνηθισμένο. Αυτό που έμεινε ήταν πολλά και όμορφα χαμόγελα. 

Ο τίτλος που έδωσαν στο έργο τους ήταν "Ο πρώτος άνθρωπος στον ήλιο".


Στο τέλος, πήραν συνέντευξη από τη ζωγράφο, η οποία θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα τους.

Ευχαριστούμε πολύ τη Χριστίνα Φοίτου γι'αυτή την όμορφη εμπειρία.