21/11/16

Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού




Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του παιδιού (20/11/2016), υποδεχθήκαμε σήμερα Δευτέρα 21/11 στο σχολείο μας μια μαμά.
Η κ. Νεκταρία ήρθε να μας διαβάσει ένα παραμύθι, να παίξουμε και να μιλήσουμε για τα δικαιώματα όλων των παιδιών.

Μας διάβασε το "Χάρης και Φάρις", της Γιώτας Αλεξάνδρου, μία υπέροχη ιστορία με θέμα τα παιδιά - πρόσφυγες.



"Κάθε μέρα η διαδρομή για το σχολείο είναι μια συναρπαστική περιπέτεια. Ατέλειωτες μάχες με δράκους και τέρατα και στρατιές πολεμιστών... Για κακή μου τύχη, τις τελευταίες μέρες το μόνο που συναντώ είναι ένα γκρι κουβάρι. Για την ακρίβεια, δεν το συναντώ. Είναι κάτω από τη γέφυρα. Στην αρχή, νόμιζα ότι ήταν παλιά ρούχα πεταμένα. Σήμερα όμως το κουβάρι κουνήθηκε.
 Αλήθεια σας λέω. Όχι, δεν είναι πάλι η φαντασία μου. Το κουβάρι κουνιέται. Το κουβάρι δεν είναι... κουβάρι. Είναι... παιδί. Παιδί; Και τι κάνει εκεί κάτω; Μόνο του... Δεν πάει σχολείο; "

Μια εικονογραφημένη ιστορία για τη φιλία, πέρα από σύνορα, γλωσσικούς περιορισμούς, προκαταλήψεις.

Δείτε εδώ μία παρουσίαση του βιβλίου.



Στη συνέχεια, η κ.Νεκταρία είχε ετοιμάσει ένα θεατρικό παιχνίδι.





Οι μαθητές θα χωρίζονταν σε ομάδες και θα επέλεγαν ένα χαρτάκι από το κουτί. Το κάθε χαρτάκι είχε μέσα γραμμένη μια σκηνή από το βιβλίο. Για παράδειγμα, ο πόλεμος, το ταξίδι, η τάξη. Η κάθε ομάδα έπρεπε να αναπαραστήσει τη σκηνή αυτή, όπως τη φανταζόταν, με παγωμένη εικόνα. Δηλαδή σαν μια φωτογραφία. Μόλις οι υπόλοιποι καταλάβαιναν τη σκηνή έβαζαν στα πρόσωπα των παιδιών, που ήταν παγωμένοι, μία μάσκα με το αντίστοιχο συναίσθημα που είχαν. Επιπλέον, όσοι παρακολουθούσαν, έβγαζαν όλοι μαζί τους ήχους ή λέξεις που θα μπορούσαν να λένε τα πρόσωπα στις παγωμένες εικόνες.








Τέλος, παρατηρήσαμε μερικές αφίσες που μας έφερε η κ. Νεκταρία και διαβάσαμε δυνατά τα δικαιώματα που έγραφαν. Θυμηθήκαμε τα δικαιώματα που έχουν όλα τα παιδιά, πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν, ποιος πρέπει να τους τα παρέχει και πόσα δεν είχε ο Φάρις στην ιστορία και άλλα παιδιά - πρόσφυγες. 


Ήταν μια πολύ όμορφη μέρα για όλους μας!!!!!